Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Ζώντας στην παράνοια του νεοφιλελευθερισμού(2)

Οταν η ορδή των μισθοφόρων προπαγανδιστών μιλάει, εσύ σωπαίνεις.
Ανίκανος να αναμετρηθείς με τις αντιφάσεις μιας παρανοικής ιδεολογίας που εδώ και 20 χρόνια αναπαράγεται μόνο με την δύναμη του χρήματος λαδώνοντας μέχρι κορεσμού το μηχανισμό της μαζικής αποβλάκωσης "αντικειμενικών" και "ανεξάρτητων" ΜΜΕ.
Γιατί το ξέρεις καλά...
Οτι όταν απολύεσαι, όταν φτωχαίνεις, όταν περιθωριοποιείσαι ο αυτόκλητος υπερασπιστής της αλήθειας, "ανεξάρτητος" και "αντικειμενικός" δημοσιογράφος θα σου υπενθυμίσει ότι ζεις σε μια ατομικιστική κοινωνία όπου καμιά βοήθεια δεν επιτρέπεται να σου παρασχεθεί μιας και νοθεύει την αμείλικτη πραγματικότητα του ανταγωνισμού, την ίδια στιγμή που όταν απεργείς, διαδηλώνεις, εξεγείρεσαι ο ίδιος αδιάβλητος προαγωγός της σκέψης έπικαλούμενος τις υψηλότερες των αξιών ( κοινωνική αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ανθρωπισμό) θα καταστηλιτεύσει την αδιαφορία σου για το κόστος που οι πράξεις σου προκαλούν στον συνάνθρωπο.
Μιλάμε δηλ. για την έκφραση του πιο αντιδραστικού και αποπροσανατολιστικού λαικισμού, της πιο σκοτεινής δημαγωγίας που σήμερα διαμορφώνει την προπαγανδιστική κουλτούρα των ΜΜΕ στο όνομα υπεράσπισης των νεοφιλελεύθερων αξιών και των συμφερόντων των εταιρειών-ιδιοκτητών τους.
Τι άλλο βέβαια θα μπορούσε κανείς να περιμένει από μια ιδεολογία που στις βασικές της αρχές περιλαμβάνεται η εξωφρενική σκέψη ότι όταν δέκα κεφαλαιοκράτες συστήνουν εταιρεία προς υπεράσπιση των συμφερόντων τους ο ανταγωνισμός προάγεται, ενώ όταν δέκα εργαζόμενοι προχωρούν αντίστοιχα στην ίδρυση συνδικάτου ο ανταγωνισμός πλήττεται.
Αν η απελευθέρωση ξεκινάει από την σκέψη, η αποτίναξη του ολοκληρωτισμού της αγοράς από τον χώρο της διανόησης αποτελεί στοιχειώδη προυπόθεση.
Απαξίωση των ΜΜΕ και των μισθοφόρων προπαγανδιστών τους.
Απαξίωση της πληρωμένης με την αποβλάκωσή μας νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας.