Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Αφήνω πίσω την εποχή μου....Αδειο μπουκάλι το πνεύμα μου ταξιδεύει στη θάλασσα του χρόνου. Που σε βρίσκω; Στους δρόμους να στήνεις ξανά τα οδοφράγματα ή μήπως σε κατακόμβες ανήλιαγες να ονειρεύεσαι τα αστρα; Τι σημασία εχει....Οπου κι αν είσαι στη φλόγα σου γίνω προσάναμμα.
Αφήνω πίσω την εποχή μου...Γι' άλλους με έχει αυτή προ πολλού προσπεράσει. "Παλιομοδίτικος" κι "αναχρονιστικός" ταξιδεύω στο μέλλον σου. Οχι δεν με χωρά το παρόν τους. Κι όμως προσπάθησα να στριμωχτώ στην μιζέρια τους, να πιστέψω στους άστοχους στόχους τους....Πολίτης πρότυπο, βουλιμικός καταναλωτής, χάχας φιλάρεσκος, επαγγελματίας χειροκροτητής, δίβουλος διπρόσωπος και σοφιστής, ακαταπόνητος συμβιβαστής και προπαντός ένας τεράστιος υπολογιστής. "Τι θα κερδίσεις;" Να μια φράση που αν την πιστέψεις μπορείς να χασεις μια ολόκληρη ζωή σε υπολογισμούς!
Ποτέ άλλοτε η εξασφάλιση του κέρδους, η συζήτηση για αποτελεσματικότητα δεν παρήγαγε τόση μα τόση αδράνεια. Και τι θα κερδίσεις και ποιο το αποτέλεσμα ιδού οι θηλιές που στραγγαλίζουν κάθε ορμή για δράση και σκέψη. Ε λοιπόν τίποτα. Τίποτα! Ανήκω στο περιθώριο της έκφρασης. Η έκφραση είναι το παν. Η σκέψη είναι το παν. Η δράση είναι το παν. Οι ιδέες δεν είναι εμπόρευμα. Η διανόηση οφείλει να είναι κριτική και όχι πουλημένη. Η σκέψη είναι προέκταση του πνεύματος όχι της οικονομίας. Ο διανοούμενος οφείλει να είναι πνευματικός, να αποδίδει στις λέξεις την πρωταρχική τους σημασία, να αποσαφηνίζει και να αποκαλύπτει ότι η εξουσία διαστρεβλώνει.
Και σήμερα ο αγώνας είναι όσο ποτέ πνευματικός. Η προπαγάνδα έχει γίνει το όπλο και ο εγκέφαλος ένα τεράστιο πεδίο μάχης. Λέξεις όπως δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη έχουν γίνει ελαστικές σαν το μαστίγιο και εξαπολύονται για την προώθηση κάθε συμφέροντος. Ολοι είναι "δημοκρατικοί", πλουτοκράτες κι ολιγαρχικοί, νεοφασίστες και καναλάρχες της tv. Ολοι είναι" ελεύθεροι" και "ίσοι" και "δίκαιοι" κι οι λέξεις καραμελίτσες γλυκερές για να απαλύνπουν κάθε πονηρή πρόθεση. Τμήματα μάρκετινγκ, δημοσχεσίτες και ειδικοί, το πνέυμα στην υπηρεσία του πλούτου, ιδέες εισηγμένες στα χρηματιστήρια αξιών, πουλάει, πουλάει....Πουλιέται και εκπορνεύεται! Κι αλλάζει πρόσωπο-αποψη ανάλογα με τον εργοδότη-εραστή! Γι αυτό....
Τέρμα στους τυφλοπόντικες των λαγουμιών.
Τέρμα στους αργυρώνητους επιστολογράφους, τους ακαταπόνητους καρυδοσυλλέκτες.
Τέρμα στην διανόηση της μούχλας και της παραίτησης, της εύπεπτης φρουτόκρεμας και της σαλιάρικης παρακμής.
Αναγνώστη, Ανθρωπε Σηκω Ψαξε Αλλαξε.
Η αξία μιας ιδέας μετράται από την δύναμη να αλλάζει την ζωή μας.
Ετσι ήταν, έτσι είναι, έτσι θα είναι.......